[web page software] [build your own website] []
[]
[]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - İletişim]
[]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Belgelerimiz]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Fumigasyon Bilgileri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - İletişim]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Hakkımızda]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Haşere, Kemirgen, Sürüngen Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere Bilgi Bankası, Zararlılar, Kemirgenler, Sürüngenler]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama Yöntemleri]
[Tek Çözüm Haşerelerle, Zararlılarla Mücadele Yöntemleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Belgelerimiz]
[Tek Çözüm Alaçatı İlaçlama, Güzelbahçe İlaçlama, Narlıdere İlaçlama]
[Tek Çözüm Alaçatı İlaçlama, Güzelbahçe İlaçlama, Narlıdere İlaçlama]
[]
[]
[]
[]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri]

Taşıyıcılığı :


Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı, batı nil virüsü ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. AIDS'e sebep olan HIV virüsü ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz.

Ergin dişi ve erkeklerin besini bitki ve meyve sularından aldıkları şeker ve proteinden oluşur. Dişiler, yumurta yapabilmek için kan emmek zorundadır. Laboratuvar ortamında bitkisel besinlerle uzun süre yaşatılabilirler fakat yumurta elde edilemez. Familya türlerinin hepsi kan emmez; tamamen bitkisel beslenenler de vardır.

Besin :


Larvaların besini algler, bir hücreliler ve detritusdur. Megarhinus larvaları kendi türlerine saldıracak kadar yırtıcıdır.

Ses :


Geceleri sivrisinekler çoğu zaman görülemezler ve yalnızca tipik vızıltılarıyla kendilerini belli ederler. Henüz uyuyamamış insanları kısa süreli rahatsız eden bu vızıltılar, sivrisinekler de yaşamın devamı için önemlidir.


Erkeğin kafasından çıkan 2 tane küçük ve tüylü duyargada bulunan çok sayıda duyu hücresinden meydana gelmiş Johnston organı, ses dalgalarının titreşimlerini alır ve ayırt eder. Bu tüylü duyargalar yalnızca dik durumdayken ses titreşimlerine karşı duyarlıdırlar. Johnston organı, eşeylerin bulunmasında çok önemlidir. Dişinin çıkardığı titreşimler belli bir rakamdan sonra (100-8000 titreşim/saniye) erkeklerde çiftleşme isteği yaratır. Erkeklerin sürü oluşturduğu evrelerde bu vızıltılar en üst seviyeye çıkar.

Yeni kan emmiş bir dişi Anopheles. Emdiği kan karın bölgesinde görülebiliyor.

Culex Larvaları

Anopheles Larvaları

Aedes Larvaları

Biyolojisi :


Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pupa evreleri ile karada geçen ve ergin evre.

Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Ancak durgun sular sivrisineklerin tercih sebebidir. Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler.

Sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda gelişebilirler, ancak bazı şartların sağlanması gerekir: Yumurtadan çıkacak olan larva, yetişkin bir sinek oluncaya kadar farklı evreler geçirecektir. Her evrede de yavru sineğin farklı ihtiyaçları olacaktır. Kuraklık ve aşırı sıcak da yumurtaların gelişimini engelleyebilir.

Bir sivrisineğin kan emmek için konukçusunu nasıl bulduğu tam olarak bilinememektedir. Kanda bulunan aminoasitlerin, eminlerin ve amonyağın karışımı cezbedicidir. En iyi cezbetme etkisinin nem ve sıcaklık olduğu bilinmektedir.


Anopheles yumurtaları iki ucu yukarıya doğru kıvrık , kayık tarzında ve tek tek suya bırakılırlar. Yumurtalar bazen su üzerinde dantel şeklinde küme yaparlar.


Aedes türünün yumurtaları koyu renklidirler ve suda yüzemezler.Daha çok yağmur veya kar sularının toplanabileceği nemli veya kuru zeminlere tek tek bırakırlar. Aedeslerde yumurtada larva gelişimi susuz zamanlarda da sürer. Ancak yumurtadan larva çıkışı su ile temas halinde olabilmektedir.


Culex türü ise yumurtaları paket halinde bırakırlar. Larvalar yumurta paketlerinin suyla temas ettiği yerden su içine çıkarlar. Ortalama 2-3 gün içerisinde açılan yumurtalardan çıkan larvalar üç kez deri değiştirerek sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 10 gün ila 6 ay arasında pupa dönemine girerler. Larvaların vücutları saydam bir kitinsel örtü (kutikula) ile kaplıdır. 4-5 gün süren pupa döneminin ardından başkalaşım (metamorfoz) tamamlanır ve ergin sivrisinek 5-6 dakika içinde ortaya çıkar.


Halk sağlığı açısından önem taşıyan Anopheles cinsi dişileri bir seferde 400’e kadar yumurta bırakabilirler. Dişi sivrisinek 1-2 aylık ömrü süresince bir ila dört döl verebilir.


Gündüzleri üreme yerleri çevresinde dinlenen sivrisinekler güneş batımı ile birlikte çiftleşmek veya beslenmek için uçmaya başlarlar. Sivrisinekler zayıf uçucudurlar. Genellikle kendi güçleriyle üredikleri yerlerden 500-1000 m’den fazla uçmayı tercih etmezler.

Morfoloji :


Larvaları alt familyaya bağlı olarak farklıdır. Anophelinae türleri su yüzeyine paralel (yatay) durmaları ile su yüzeyine eğik olarak asılı Culicinae larvalarından kolayca ayrılır.Pupaların baş ve göğüs kısmı tek parça hâlinde birleşmiştir; abdomenin yarısı bir yapı olarak bu birliğe bağlanmıştır. Göz çiftleri oldukça büyüktür. Diğer böceklerdeki pupların aksine, sivrisinek pupları çok hareketlidir. Abdomenin vertikal hareketleri ile hızlı, fakat düz olmayan bir hareket meydana gelir. Su yüzeyinin hemen altında bulunurlar.

Sivrisinek, çift kanatlılar (Diptera) takımının Culicidae familyasından kan emici zararlı böceklerin ortak adıdır. Kan emmek için yaklaşırken vızıltılı sesleriyle kolayca tanınan, ince uzun bacaklı narin böceklerdir. İnsan ve hayvanlardan kan emmeleri, hızla üremeleri ve çok sayıda öldürücü hastalık etkenini taşımaları sebebiyle sağlık ve ekonomik yönden en önemli vektör, dünyada 2700 civarında türü bilinen sivrisineklerdir.

Türkiye’de en önemli cinsleri Anopheles, Culex, Aedes olmak üzere yaklaşık 60 sivrisinek türünün varlığı tespit edilmiştir.

Yürüyen haşere, uçan haşere ve kemirgen kontrolü uygulamalarımızda sadece araştırmalar sonucu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygunluğu kabul edilmiş halk sağlığı ruhsatlı haşere ilaçları ve zehirleri kullanılmaktadır.

TEK ÇÖZÜM, Alan Spreylemesi' nin başarısındaki en önemli temel sayılan Larvasit Uygulamaları kapsamında çalışmalar yapmaktadır.

Larvasit Uygulama Çalışmaları

Haşere probleminizin gerçek çözümü için T.C. Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen  Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip ruhsatlı firmalardan ilaçlama talebinde bulununuz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Copyright © 2009  TEK ÇÖZÜM

Sivrisinek İlaçlaması

Ana Sayfa

İletişim

E-Posta Gönder

Geri

İleri

Haşere Kontrolü Çalışma Sistemimiz

Sivrisinek-Karasinek Problemleri

TEK ÇÖZÜM, site ve işletmelere yönelik sivrisinek, karasinek mücadelesi kapsamında Araçüstü ULV Cihazları ile İlaçlama Hizmetleri vermektedir.

Yabancı Ot Mücadelesi

Site ve işletmelerde yabancı ot mücadelesi kapsamında, açık alanda, parke taşı döşeli zeminlerde, ilaçlama hizmetleri verilmektedir.

TEK ÇÖZÜM Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri, Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesini 051 Belge Numarası ile almıştır.

T.C. Sağlık Bakanlığı İzin Belgesi

Bilgi