[web page software] [build your own website] []
[]
[]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - İletişim]
[]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Belgelerimiz]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Fumigasyon Bilgileri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - İletişim]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Hakkımızda]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Haşere, Kemirgen, Sürüngen Hizmetleri]
[Tek Çözüm Haşere Bilgi Bankası, Zararlılar, Kemirgenler, Sürüngenler]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama Yöntemleri]
[Tek Çözüm Haşerelerle, Zararlılarla Mücadele Yöntemleri]
[Tek Çözüm Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri - Belgelerimiz]
[Tek Çözüm Alaçatı İlaçlama, Güzelbahçe İlaçlama, Narlıdere İlaçlama]
[Tek Çözüm Alaçatı İlaçlama, Güzelbahçe İlaçlama, Narlıdere İlaçlama]

2 cm

Supella Longipalpa

3,2 cm

Blatta Orientalis

1,9 cm

Blatella Germanica

4 cm

Periplaneta Americana

Yaşam Döngüsü :

Ömürleri 1,5 - 2 yıl kadardır. Evlere gelen hamam böcekleri evlerin nemli ve rutubetli yerlerinde yaşarlar. Amerikan Hamam Böcekleri yumurtalarını sırtında taşır, bu yumurtaları evlerin çatlaklarına, duvar diplerine ve su boruları etrafına bırakırlar. Yumurtalar paketler halinde olup her pakette 20 tane yumurta vardır. Evlerde insanların açıkta bıraktıkları besinler ile beslenirler. Amerikan hamam böceklerinden bulaşan hastalıklardan bazılar; verem, mantar hastalığı, astım, alerjik reaksiyonlar, dizanteri gibi hastalıklardır. Güçlü ayak yapısına sahip olan hamam böcekleri bir günde ortalama 4-5 km yol yürüyebilir.

Yaşam alanları :

İnsanların yaşadığı ortama gelen hamam böcekleri en çok çatı, bodrum, kazan dairesi, kömürlüklerde bulunurlar. Ev içinde amerikan hamam böcekleri banyo mutfak, tuvalet ve su boruları kenarlarında bulunurlar. Amerikan hamam böceklerine en çok geceleri rastlanılır ve gündüzleri evlerin kenar kuytu bölgelerinde saklanırlar. Hamam böcekleri genellikle evlere pis su akarlarından gelirler ve geldiği yerden birçok mikrobu birlikte getirirler.

Amerikan Hamam Böceği (Periplaneta Americana) görünüş olarak genellikle kahverengi ve kızılımsı renktedirler. Hamam Böcekleri arasında en büyük yapıya sahiptirler. Genellikle boyları 3 - 5cm kadardır. Amerikan Hamam Böceklerinin üzerinde sert kabuktan oluşan kanat şeklinde örtüleri var fakat bunları uçmak için kullanmazlar bu yapılar sadece bu böcekleri dış etkenlerden korurlar. Bu böcekler toplu halde yaşarlar.

Amerikan Hamam Böceği (Periplaneta Americana)

Hamamböceği evlerimize nereden ve nasıl gelir?

Hamam böceği, pislik ve nemin olduğu yerleri yaşama alanı olarak seçer. Siz temiz olsanız bile dışarıdan alınan eşyalar arasında, bir alışveriş poşetinde, sızıntı yapan kanalizasyon borularından, karton koli içinde, evlerin iç alanlarına ve çevrelerine gelir.


Hamam Böceği için hangi ilaçlar kullanılır?

Hamam Böceği ilaçlamasında sıvı rezidüel ilaçlar kullanılır, diğer bir ilaçlama metodu da jel ilaçlama şeklidir. Jel ilaçlama kokusuz, insan sağlığına yan etkisi olmayan bir ilaçlamadır. Jel ilaç uygulanırken alanın terk edilmesine gerek olmaz.


Hamam Böceği ilaçlaması yılda kaç kez yapılmalı?

Hamam Böcekleri tahmin edemeyeceğiniz kadar hızlı ürer.  Gıda sektörlerinin aylık periyotlar halinde ilaçlama yaptırması gerekir. Evlerde Hamam Böceği görüldüğü anda, profesyonel ilaçlama yardımı almak gerekir.


Hamam Böceğinden nasıl kurtulabilirim?

Hamam böceğinden kurtulmak için kesinlikle profesyonel ilaçlama yardımı almalısınız. İlaçlama yapılmadan hamam böceği ve haşereden kurtulmak mümkün değildir.


Unutmayınız ! Bizi 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.

(232) 743 22 12

günde yumurtalar açılır ve nimf denilen aşamaya geçerler. Nimf dönemi 10-12 ay sürer. Ortamın sıcaklığı ve gıdanın bol olduğu yerlerde bu süre 5 aya kadar düşer. Ergin hale geçen doğu hamam böceğinin boyu ortalama 2-3,5 cm arasındadır. Ergin hamam böceğinin ömrü oldukça uzundur. Sıcak yerlerde bu süre 2-3 ay olurken serin yerlerde 6-8 ay kadar uzamıştır.

Yaşam alanları :

Doğu Hamam Böceklerinin vücudu yassı olduğu için duvar yarık ve çatlaklarında, tahta taban aralıkları, süpürgeliklerin aralıklarında, su ve havagazı borularının arası, dolap altları, lavabo altlarındaki pis su giderlerinin çatlaklarında ve borularında, lağımlarda, logarlarda, bodrum, kalorifer, kazan daireleri, besin depolarında çoğalırlar. Pis su boruları, kalorifer boruları ve elektrik hatları ile diğer konutlara yada yaşam alanlarına sirayet ederler.

Doğu Hamam Böceği (Blatta Orientalis)  siyah veya çok koyu kahve renkli, büyük boyda böceklerdir. Diğer hamam böceğı türlerine nazaran daha yavaş hareket ederler. Parlak satıhlar üzerinde yukarıya doğru hareket  edemezler.


Yaşam Döngüsü :

Doğu Hamam Böceği’ nin dişisi hayatı boyunca ortalama 10 adet yumurta paketi bırakır. Bir yumurta paketinin içinde ortalama 16 yumurta bulunur. 28-30 °C 'de %70 nemde 45

Doğu Hamam Böceği (Blatta Orientalis)

Yumurtadan çıktıktan sonra ergin hale gelme süreleri 40 – 65 gündür. Üreme potansiyelleri yüksektir. 1 çift Alman Hamamböceği 1 yılda 35.000.000 yavru üretebilir.


Yaşam alanları :

Orijinleri Tropiklerdir. Avrupa'nın başlıca haşere türü olan Alman Hamamböceği, tüm dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. Daha çok evler, mutfaklar, restaurantlar ve gemilerde bulunurlar. Sıcak, nemli, karanlık ve rahatsız edilmeyecekleri yerlerde yuvalanırlar. Elektrikli cihazların motor kısımları, gıda depoları, duvarlardaki yarık ve çatlaklar, dolap ve raf arkaları, mutfak tezgahlarının alt kısımları, elektrikli ekipmanlar vb. yerlerde yaşamayı tercih ederler. Yatay ve dikey yüzeylerde hareket edebilirler.

Alman Hamam Böceği (Blattella Germanica), yetişkin boyu

1 – 2 cm olan, sarımtırak kahverengi renginde, diğer iki türe göre en ufak olan bir hamamböceği türüdür. Bu türde dişi, erkekten daha iridir.


Yaşam döngüsü :

Toplam yaşam döngüsü 1 yıldır. Dişi, yumurta kapsülünü (Ootheca) beraberinde taşır. Her yumurta kapsülünde 6 – 50 yumurta bulunur. Yumurtaların inkübasyon (kuluçka) süresi yaklaşık 17 gündür.

Alman Hamam Böceği (Blatella Germanica)

Periplaneta Americana'nın boyu 3-4 cm kadardır. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer, rengi kahverengidir.


Kontrol :

Bunlar aslında parazit değildir. Fakat çeşitli hastalık etkenlerini mekanik taşıyıcıklık veya arakonaklık yaparlar. Hamam böcekleri, kolera, tifo, verem, basilinin, Entamoeba coli, E. histolyrica, Balantridium coli, Giardia intestinalis kistleri' nin yayılmasında mekanik taşıyıcı olarak rol oynar.


Kontrolü güçtür. Çünkü çok çabuk ürerler. Kontrolde üç noktaya dikkat edilmelidir.

1- Bunların gizlendikleri duvar çatlakları ve benzeri yerler onarılır, tıkanır.

2- Çöp ve gıda maddeleri açıkta bırakılmaz. Gıda artıkları süpürülür, temizlenir.

3- Kontrolde en pratik yol ilaç kullanmaktır. Bu amaca uygun kalıcı etkili ilaçlar, bunların saklandıkları yerlere püskürtülerek uygulanması gerekir.

Fakat yumurtalardan yeni çıkacakları öldürmek için ilaç 2 ay sonra tekrarlanmalıdır. Bunlarla mücadelede jel ilaçlama metodu da kullanılmaktadır.


Türler :

Türkiye'de üç türü bulunur. Bunlar, Alman Hamam Böceği (Blattella Germanica), Doğu Hamam Böceği (Blatta Orientalis) ile Amerikan Hamam Böceği (Periplaneta Americana)'dir. Bunlardan Doğu Hamam Böceği Türkiye'nin yerli böceğidir ve sık sık Karafatma (Blaps spp.) ile karıştırılmaktadır.


35 milyon yıldır hiçbir evrime uğramadan günümüze kadar gelmiş en mükemmel böcek türü olduğu unutulmamalıdır.

Hamam böceği, Blattodea (bazen Blattaria ismi de kullanılır) takımını oluşturan böcek türlerine verilen ad. Takımın isimleri Yunanca blatta sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün anlamı "hamam böceği"dir. 6 farklı familyada yaklaşık 4.500 tür bulunmaktadır. Hamam böcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar. Çok dayanıklı hayvanlardır. Radyasyona direnç gösterirler. Çoğu hamamböceği hepçildir. Bir hamam böceği, kafası olmadan iki hafta yaşayabilir çünkü beyinleri ayaklarındadır fakat başsız bir hamam böceği açlıktan ölecektir.


Morfolojisi :

Vücutları dorso-ventral yassıdır. Ayak ve antenleri uzundur. Blattella Germanica 1,5-2 cm kadar uzunluktadır. Rengi kahverengidir. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer. Blatta Orientalis 2,5-3,2 cm kadar uzunluktadır. Rengi siyahtır. Dişilerin kanatları rudimenterdir. Erkeklerde vücudun 2/3'üne kadar uzanır.

Yürüyen haşere, uçan haşere ve kemirgen kontrolü uygulamalarımızda sadece araştırmalar sonucu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygunluğu kabul edilmiş halk sağlığı ruhsatlı haşere ilaçları ve zehirleri kullanılmaktadır.

TEK ÇÖZÜM, Alan Spreylemesi' nin başarısındaki en önemli temel sayılan Larvasit Uygulamaları kapsamında çalışmalar yapmaktadır.

Larvasit Uygulama Çalışmaları

Haşere probleminizin gerçek çözümü için T.C. Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen  Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip ruhsatlı firmalardan ilaçlama talebinde bulununuz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Copyright © 2009  TEK ÇÖZÜM

Hamam Böceği İlaçlama, Kakalak İlaçlama

Ana Sayfa

İletişim

E-Posta Gönder

Geri

İleri

Haşere Kontrolü Çalışma Sistemimiz

Sivrisinek-Karasinek Problemleri

TEK ÇÖZÜM, site ve işletmelere yönelik sivrisinek, karasinek mücadelesi kapsamında Araçüstü ULV Cihazları ile İlaçlama Hizmetleri vermektedir.

Yabancı Ot Mücadelesi

Site ve işletmelerde yabancı ot mücadelesi kapsamında, açık alanda, parke taşı döşeli zeminlerde, ilaçlama hizmetleri verilmektedir.

TEK ÇÖZÜM Haşere İlaçlama, Fumigasyon ve Çevre Sağlığı Hizmetleri, Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesini 051 Belge Numarası ile almıştır.

T.C. Sağlık Bakanlığı İzin Belgesi

Bilgi